Commentariteiten

anoniem 1

MAY – In een biografie van de schrijver van avonturen-romans over Indianen in het Wilde Westen lezen wij: Karl May heeft met Homerus 2 gemeen de „paarlenketting-compositie”, dat is de aaneenschakeling van avonturen, welke de kinderlijke volksziel aanspreken. Tegenover de nog rauwe Griekse levensopvattingen, staat bij May de primitieve Christelijke volksmoraal: bestraffing van het kwade, beloning van het goede. May’s werk vertoont de echte kenmerken van de volkskunst: Mystiek-religieuze sfeer, ontbreken van het tragische, strijd tussen goed en kwaad, formule-achtige opbouw en verwerking van steeds weer terugkerende motieven. Zijn strijdverhalen dragen daarom eigenlijk het karakter van sagen en legenden 3.


[1]In: Eindhovensch Dagblad, 13 januari 1956.
[2]Homerus (Grieks Ὅμηρος, * ± 850/800 v.C. (?) , † ± 800/750 v.C. (?)) was de bekendste Griekse dichter, zelfs van de hele wereldliteratuur, aan wie twee epen, de „Ilias” en de „Odyssee”, en enkele kleinere werken worden toegeschreven.
[3]Het citaat is afkomstig uit „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955, pp. 102/3) van Dr(s). F. C. de Rooy (voluit: dr. Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998), in het dagelijks leven leraar Frans te Zwolle, later Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Behalve voornoemd boekje redigeerde hij in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website