SYDNEY – DE REIZIGER, DIE IN DEZE ZOMERMAANDEN van het zuidelijk halfrond in Sydney van de boot of uit het vliegtuig stapt, moet zich wel even de ogen uitwrijven en zichzelf hard in de arm knijpen om uit te vinden of hij wel helemaal wakker is.
Hij zou haast geneigd zijn te vragen, of de bestuurder van het vliegtuig wel goed op zijn instrumenten gekeken heeft en niet de verkeerde richting is uitgevlogen. Want hij waant zich eerder in Canada dan in het zonnige Australië. Het is weliswaar warm genoeg om in een zwembroek rond te lopen, maar overal ziet hij jongelui met een muts van vossebont waaraan de lange staart als een vreemd ornament naar beneden hangt.
EN IN VELE GEVALLEN ZIJN DEZE JONGELUI ook nog gesierd met een door vossebont omzoomde gordel met pistolen in de holsters.
Hands up hoort hij zich wellicht door deze vreemd uitgedoste jongelui toeroepen. En dan meent hij toch even werkelijk aan de grens van Canada en de Verenigde Staten verzeild te zijn geraakt. Maar hij kan rustig zijn. Het is alleen de Davy Crockett-rage 2, die van Sydney en andere delen van Australië bezit genomen heeft, en die in het hartje van de zomer de handel in mutsen van vossebont met lange vossestaarten heeft doen bloeien.
HET IS MIJ NIET BEKEND, OF DE KRANTEN IN NEDERLAND mijn lezers reeds met de grote figuur van Davy Crockett vertrouwd hebben gemaakt.
Mocht dit niet het geval zijn, dan wil ik hem voorstellen als een jonge editie van Old Shatterhand uit de Karl May-boeken, waarin in mijn jonge jaren de jeugd in Nederland zich verdiepte.
Davy Crockett is de held van het rauwe grensgebied, waar de bontjager voortdurend in strijd is met lafhartige Indianenstammen en lage blanke avonturiers.
Davy Crockett is even sterk en nobel als Old Shatterhand en andere helden uit avonturenboeken. Davy Crockett is de held, waarmee iedere jongen zichzelf graag vereenzelvigt. Zoals vroeger met Jan de Wit 3, Paul Kruger 4 en Michiel Adriaanszoon de Ruyter 5.
DAVY CROCKETT IS NAAR AUSTRALIë GEKOMEN in de beeldroman en heeft vandaar zijn weg gevonden naar het toneel, de bioscoop, de warenhuizen en de winkels. Het is Davy Crockett wat de klok slaat, zoals het vroeger in Nederland Jopie Slim en Dikkie Bigmans 6 waren en nu Tom Poes 7 of Donald Duck 8. Zoals wij vroeger Indiaantje speelden, zo speelt men hier nu Davy Crockett. En niet alleen onder de schoolgaande jeugd. Ook eenvoudigen van geest onder de ouderen tooien zich met de vossemuts met staart en vereenzelvigen zich met de grote held.
EEN DROEVIG TONEEL ZAG IK LAATST, TOEN ZEVEN Davy Crocketts slaags raakten met een enkele Indiaan, wiens vader nog een oud Indianenpak uit zijn eigen jeugd bewaard had. De Indiaan was maar een heel klein jongetje, dat het dan ook gauw op een huilen zette en uiteindelijk in huis verdween. Het enige wat al die Davy Crocketts toen nog te doen bleef, was onder elkaar te gaan bakkeleien. Wie van de nobele pure helden het sterkst en het nobelst was, weet ik niet. Want ik kon deze broedertwist net zo min aanzien als de strijd tussen, twee Sinterklazen.
DE WINKELIERS WRIJVEN ZICH NATUURLIJK in de handen, want de Davy Crockett-rage opent nieuwe, ongekende perspectieven.
Iedereen, die zichzelf ook maar enigszins respecteert, moet een vossestaartmuts hebben en zo mogelijk andere attributen om hem in een rasechte held à la Davy te veranderen.
Atoomwapens van luchtpiraten maken plaats voor ouderwetse achterladers en de desintegrator wordt vervangen door de lasso.
Het is moeilijk te zeggen, wie deze rage heeft aangewakkerd. Wellicht het ministerie van landbouw, dat door het opvoeren van de prijs van vossestaarten de strijd tegen de vosseplaag op het platteland wil stimuleren.
Dat men er met een 20ste eeuws gezicht onder zon vossemuts met staart dermate uitziet, dat men de lachtlust van anderen opwekt, speelt natuurlijk geen rol.
Wat goed genoeg is voor Davy Crockett, is goed genoeg voor de jeugd van Sydney.
Hé, daar bleef haast mijn vossestaart tussen de toetsen van mijn schrijfmachine vastzitten ......
Davy Crockett (eigenlijk: David Crockett, * 17 augustus 1786 , 6 maart 1836) was een Amerikaanse politicus, militair, revolutionair en volksheld, die tijdens de Texaanse Revolutie omkwam in de Slag om de Álamo in San Antonio/Tex.
Jan de Wit (gepopulariseerde vorm van Johan de Witt, heer van Zuid- en Noord-Linschoten, Snelrewaard, Hekendorp en IJsselvere, * 24 september ± 1625 , Den Haag, 20 augustus 1672) was in de Gouden Eeuw tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk negentien jaar lang raadpensionaris van het gewest Holland en daarmee de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Paul Kruger (voluit: Stephanus Johannes Paulus Kruger, ook bekend als Oom Paul, * 10 oktober 1825 , 14 juli 1904), was van 13 december 1880 tot 9 mei 1883 lid van het Driemanschap dat de regering vormde van de Zuid-Afrikaansche Republiek, samen met Marthinus Wessel Pretorius (* 17 september 1819 , 19 mei 1901, staatspresident van de Oranje Vrijstaat) en Piet Joubert (voluit: Petrus Jacobus Joubert, * 20 januari 1831 , Pretoria, 28 maart 1900, opperbevelhebber van het leger van de Zuid-Afrikaansche Republiek van 1880 tot 1900 en vicepresident van de Republiek onder zijn rivaal Paul Kruger), en van 9 mei 1883 tot 31 mei 1902 (de facto tot 10 september 1900) de derde president van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) en de meest prominente Boer tijdens en tussen de Boerenoorlogen.
Michiel Adriaenszoon de Ruyter (* 24 maart 1607 , 29 april 1676) was een Nederlands admiraal die zijn successen behaalde in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen (1652-1654, 1665-1667 resp. 1672-1674). Bekend is vooral zijn Tocht naar Chatham (juni 1667) gebleven; hij sneuvelde in 1676 bij Sicilië nadat hij met een zwak eskader was uitgezonden om de Spanjaarden tegen Frankrijk te ondersteunen.
Jopie Slim en Dickie Bigmans waren de hoofdpersonen uit de Nederlandse versie van de stripverhalen Billy Bimbo and Peter Porker van Harry Folkard (* ± 1900 , ± 1950?) die tussen 1921 en 1925 in De Telegraaf en later in boekvorm bij Kluitman, maar ook bij de bekende jamfabriek De Betuwe verschenen. De Nederlandse vertaling van de strips, die oorspronkelijk tussen 1920 en 1925 in The London Evening News waren verschenen, was om een of andere reden veel succesvoller dan het Engelse origineel; in 1939 verscheen er zelfs een (tamelijk amateuristische) film over het tweetal: De Guitenstreken van Jopie Slim en Dickie Bigmans.
Tom Poes was (samen met Olivier B. Bommel) de hoofdfiguur van een stripreeks van de Nederlandse stripauteur Marten Toonder (* 2 mei 1912 , 27 juli 2005).
Donald Duck is een fictieve, antropomorfe eend die voorkomt in veel van de strips en tekenfilms gemaakt door The Walt Disney Company, opgericht door de Amerikaanse tekenaar, filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemacteur, animator, zakenman, entertainer en filantroop Walt Disney (voluit Walter Elias Disney , * 5 december 1901 , 15 december 1966).
Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.
Terug naar de Karl May-startpagina.
Terug naar de Apriana-startpagina.