TELEVISIE

anoniem 1

De K.R.O. had de donderdagavonduitzending in nogal wat onderwerpen uit elkaar laten vallen; het meest uitgebreide programmapunt was een documentaire van Fred Bredschneyder 2 over Karl May, „Old Shatterhand leeft” voorafgegaan door een interview van Jan Willem Hofstra 3 met mej. Schouten 4, die drie jaar lang tussen de Indianen heeft geleefd en met drs. F. C. de Rooy 5, de schrijver van de Karl May-biografie „Old Shatterhand-Kara Ben Nemsi Zonder te kunnen zeggen, dat de figuur van de geliefde Duitse auteur van avonturenromans – wie van ons herinnert zich zijn figuren niet uit de tientallen boeken, spelend in het midden-oosten of in het verre westen? – in deze documentaire tot leven kwam, was het toch wel een prettig overzicht, al bleken samensteller en regisseur (Wim Barg 6) gehandicapt door het kwantitatief geringe materiaal dat ze tot hun beschikking hadden.
In het voorprogramma kwam de Amsterdamse taxi-chauffeur-operazanger 7 voor de camera’s, niet alleen om over zijn carrière te praten, maar ook om te zingen.
Ir. Edmond Nicolaas 8 maakte „Rijnwijn-vla” en Annemieke Scholten 9 een serpentine-cirkelrok (!) en zij deed dit binen tien minuten.
Laatstgenoemde onderwerpen liggen buiten onze beoordelingsbevoegdheid. Om goed half tien verbond „Eurovisie” ons met Parijs, om het begin van de zesdaagse mee te maken. Wij vonden het nogal rumoerig en kermisachtig, maar toch wel interessant om eens mee te maken..


[1]In: Eindhovensch Dagblad, 2 maart 1956.
[2]Fred. Bretschneyder (* 28 juni 1927 , † 14 september 2020) was vanaf 1954 producent, regisseur, redacteur en documentairemaker bij de KRO (Katholieke Radio-Omroep). Hij bedacht de naam, de tune en het concept van de tv-jeugdserie Dappere Dodo; van 1969 tot 1982 was hij de hoofdredacteur van de legendarische televisiequiz Voor een briefkaart op de eerste rang; van 2003 tot 2017 was hij hoofdredacteur van het blad Aether.
[3]Jan Willem Hofstra (* 13 november 1907 , † 30 maart 1991) was muziek- en toneelcriticus voor De Volkskrant en De Tijd; hij publiceerde ook in De Tijd en in Elseviers Magazine.
[4]Lucie Schouten (ook gespeld als: Lucy Schouten) komen we eind jaren ’50 vaak tegen in krantenartikelen omdat zij door heel Nederland reisde en volle zalen trok met haar diashow over de indianen.
[5]Dr. F. C. de Rooy (voluit: dr. Ferdinand Carel de Rooy, * 9 juni 1919 , † 4 maart 1998) was in het dagelijks leven leraar Frans te Zwolle, later Rijswijk/Z.H. en in zijn vrije tijd dé Karl May-kenner van Nederland. Van zijn hand is o.a. het boekje „Old Shatterhand - Kara Ben-Nemsi - ook voor U! De boodschap van Karl May, de idealist uit het Avondland” (Tilburg: Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis, 1955) en hij redigeerde en gaf in de jaren 1962-1967 de 50 bekende Karl May-pockets bij Uitgeverij Het Spectrum uit.
[6]Wim Barg : onbekend.
[7]Bedoeld wordt Jongkind, de Amsterdamse taxichauffeur die operazanger werd.
[8]Edmond Nicolas (voluit: Edmond Antoine Joseph Hubert Nicolas, * 2 december 1902 , † 31 oktober 1976) was een Nederlandse schrijver van succesvolle streekromans („De heer van Jericho”, „Brocaat en Boerenbont”, „De erfenis” en „De valse God”). Van beroep biochemisch ingenieur zijnde trad hij in de jaren ’50 en ’60 ook nog een tijd op als televisiekok bij de KRO.
[9]Annemieke Scholten : onbekend.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website