De tekenaar J. Lutz overleden

anoniem 1

LAREN. Nog vrij onverwacht is zaterdagavond in het St. Jans ziekenhuis, waar hij sedert vorige week verpleegd werd, in de ouderdom van 68 jaar overleden de tekenaar J. Lutz, alhier. De heer Lutz, die hier al jaar en dag aan de Lingenskamp woonde, genoot vooral bekendheid door het illustreren van jongensboeken 2. Hij had een zeer bijzondere stijl en vooral zijn zwart-wit waren mooi. Opgeleid aan de Querinusschool 3 te Amsterdam, was het overigens een man van de praktijk, een harde werker en hij behoorde tot de knappe tekenaars.
Reeds geruime tijd hartpatient, deden zich vorige week complicaties voor, die opname in het ziekenhuis noodzakelijk maakten, waar hij dan zaterdagavond is overleden. Als een tragische bijzonderheid moge gelden, dat zijn schoonmoeder enige dagen eerder overleed en vandaag werd begraven. De gang naar het St. Janskerkhof is voor de weduwe dus dubbel zwaar: vandaag moeder weggebracht en donderdag de echtgenoot.


[1]In: Laarder Courant De Bel, 10 september 1957.
[2]Jan Lutz (voluit: Johannes Hermanus Lutz, * 11 november 1888 , †, 7 september 1957) werkte voornamelijk als freelance-illustrator van kinderboeken en tijdschriften en als boekbandontwerper van ruim honderd boekbanden voor talloze uitgeverijen, waaronder de Karl May-uitgaven van Frany, het huismerk van de HEMA.
[3]De Quellinusschool (voluit: Kunst-Nijverheid-Teekenschool Quellinus oftewel Kunstnijverheidsschool Quellinus) was van 1879 tot 1924 een Amsterdamse onderwijsinstelling. De school startte in 1877 tijdens de bouw van het Rijksmuseum door de Roermondse architect Pierre Cuypers (voluit: Petrus Josephus Hubertus Cuypers, * 16 mei 1827 , † 3 maart 1921) in een bouwloods als praktijkschool voor jongelui die zich wilden bekwamen in (ornamenteel) beeldhouwen. De school werd genoemd naar Artus Quellijn (gelatiniseerd: Artus Quellinus (de Oude), * 30 augustus 1609 , † 23 augustus 1668), de beeldhouwer die verantwoordelijk was voor het merendeel van de beeldhouwwerken van het toenmalige stadhuis van Amsterdam, het huidige Paleis op de Dam. Na diverse fusies vanaf 1924 heet de kunstnijverheidsschool sinds 1968 Gerrit Rietveld Academie.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website