BOEKEN, BOEKEN, BOEKEN!

anoniem 1

EN vandaag – de laatste dag waarop Sinterklaas gebruik maakt van de hem geboden gelegenheid op deze plaats wat boeken uit te stallen – dan nog wat tips voor hen die kinderen tussen 10 en 16 jaar met boeken gelukkig willen maken.

[...]

De prijs werd Miep Diekmann 2 toegekend voor het beste, oorspronkelijk Nederlandse jeugdboek. Als vertaalde boeken ook hadden mogen meedingen, zou dan „Het kleine huis op de prairie” niet een kanspaard geweest zijn? Het is geschreven door Laura Wilder 3 en geeft het ware verhaal, dat zij als kind met haar vader en moeder, zusje, de baby, hun hond Jack, in een huifkar, getrokken door twee paardjes als pioniers het Verre Westen van Amerika binnentrokken.
Nu denkt iemand misschien al, dat, dit zo’n Karl May-boek is, vol geplunder, gluiperige Indianen en dappere, altijd weer slimmere blanken 4. Zeker, de Indianen zijn er, de prairiebrand ook, maar centraal staat dit gezin, dat onbekend domein binnentrad, dat daar zelf een bewoonbaar huis bouwt, buren en rondtrekkende Indianen leert kennen, zich thuis gaat voelen, maar toch weer verder moet.


Het is een uitgave van Van Breda, Hulshorst 5, een kleine onderneming die per jaar niet meer dan een of twee jeugdboeken uitgeeft, maar daarvoor dank zij een hele goede neus, beslag weet te leggen op het beste. Van Breda kondigt dit boek aan voor kinderen, meisjes in het bijzonder, tussen 7-11 jaar. Al te bescheiden. Sint heeft zoals, hij vaker met kinderboeken doet, kinderen ook zelf laten oordelen. Meisjes en jongens van 13-14 jaar waren enthousiast. En heus, die vinden gauw iets te kinderachtig. Het omslag van het boek drukken we hierbij af. Het kost f 5.90.

[… ]


[1]In: Het Rotterdamsch Parool, 30 november 1957.
Hetzelfde artikel verscheen op dezelfde dag ook in het Nieuw Utrechts Dagblad.
[2]Miep Diekmann (voluit: Maria Hendrika Jozina Diekmann, * 26 januari 1925 , † 9 juli 2017) was een Nederlandse journaliste en schrijfster van voornamelijk jeugdliteratuur. Haar vroege werk (tot ± 1960) bestaat uit meisjesboeken met niet al te grote diepgang, met titels als „De boot vertrekt zonder Claartje” en „Annejet helpt een handje”. Ook schreef ze een tiental boeken over de Antillen, met als gevolg dat ze diverse prijzen won, waaronder de Kinderboekenprijs (wat later de Gouden Griffel is geworden), de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nederlandse Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en de Nienke van Hichtum-prijs.
[3]Laura Wilder (voluit: Laura Elisabeth Ingalls Wilder, * 7 februari 1867 , † 10 februari 1957) was een Amerikaans schrijfster, bekend van onder andere de tiendelige boekenserie Het kleine huis op de prairie, die sterk autobiografisch zijn. Hierin beschrijft ze het leven en werk van alledag op de farm van haar vader.
[4]Als dit alles is wat de journalist heeft begrepen van de Karl May-boeken, wordt het tijd dat hij een cursus begrijpend lezen volgt en/of driekwart eeuw wacht tot hij in de jaren ’20 van de 21e eeuw lid kan worden van de „woke”-club! Hoe verzint hij het!
[5]Aart van Breda (* 1913 , † 1972), beeldend kunstenaar, en zijn vrouw Catharina van Breda-de Vries (* 1912 , † 1992) richtten in 1946 samen Uitgeverij Van Breda C.V. op, tot 1952 gevestigd in Amsterdam en later in Hulshorst; in 1972 werd de uitgeverij overgedragen aan Uitgeverij Ploegsma. Aart en Catharina schreven en illustreerden zelf veel kinderboeken en onder het pseudoniem A.C. Tholema vertaalden zij veel buitenlanders kinderboeken.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website