Lucy Schouten over Indiaanse mythologie

(van één onzer verslaggeefsters) 1

Voor bijna iedere Nederlander is de naam van de Apachen onverbrekelijk verbonden met die van hun opperhoofd Winnetou, maar of het beeld, dat Karl May ons van deze Indianenstam gegeven heeft, helemaal betrouwbaar is valt te betwijfelen. In tegenstelling tot deze Duitse schrijver heeft de Nederlandse Lucy Schouten wel een tijd bij de Apachen doorgebracht. Gisteravond hield zij in het N.V. Huis op een reünie van het reisbureau De Vrije Wereld een lezing over haar leven onder de Indianen.
Aan de hand vandoor heter zelf opgenomen kleurenfilms vertelde Lucy Schouten over de Apachen en Navaho’s in hun reservaten in Arizona en Utah. Een land als Utah met zijn kale rotsen, oranje zandduinen en grandioze wolkenformaties moet wel invloed hebben op de mythologie van het volk, dat hier leeft. Een der boeiendste gedeelten van de film handelde dan ook hierover en liet zien, hoe een Navaho-medicijnman ingewikkelde mythologische figuren van gekleurd zand maakt: zo’n figuur moet in een dag vervaardigd en weer vernietigd worden en dient ter genezing van een zieke.
De merkwaardig uitgeholde rotsbogen in Utah zijn volgens de Navaho’s door de goden van de vier windstreken gemaakt. Zij hebben een regenboog uitgeworpen en versteend, waarlangs zij naar de aarde kunnen reizen, zo vertelde mej. Schouten.
Na de pauze trad de cabaretgroep van Karin Larsen, Rob van Reyn, Anton Dijkman en Frans Somers op met een programma van voordracht muziek en pantomime.


[1]In: Nieuw Utrechtsch Dagblad, 5 februari 1958.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website