Na gisteravond in Huize Maas een lezing met projectie van kleurenfotos door mej. Lucy Schouten te hebben aangehoord, kan men zich nauwelijks een interessanter studie voorstellen dan die der culturele antropologie. Mej. Schouten nu heeft zich op deze studie geworpen en wel aan de universiteit van Arizona in Tucson, leefde en fotografeerde temidden van de sinds 1868 in reservaten ondergebrachte Indianenstammen en wist uiteraard aan de leden van de Vereniging Geloof en Wetenschap, voor wie zij haar lezing hield, veel belangwekkends te vertellen over de zeden, gewoonten en cultuur van deze roodhuiden. De roodhuiden, die men beschouwt als de authentieke bevolking van Amerika en die (naar men aanneemt) ongeveer 25.000 jaar geleden via de Beringstraat van Noordoost-Azië uit dit land hebben bevolkt.
Zij zwierf maandenlang door de bizarre rotsgebieden langs de Rio Grande en de Colorado en maakte behalve fotos ook tal van bandopnamen van Indiaanse rituele zang.
Het vrij talrijke publiek zwalkte met haar mee door de staten Arizona. Colorado, Utah en New-Mexico, waar de bevolkingsresten van de in Karl Mays boeken geromantiseerde Indianen als de Pueblos, de Apachen en de Navajos nog grotendeels en ongeweten hun eigen leventje leiden.
De spreekster werd ingeleid en bedankt door de voorzitter der vereniging, de heer W. Peters.
[1] | In: Nieuwsblad van het Noorden, 18 november 1958. |