Slavenkaravaan

anoniem 1



In Slavenkaravaan (SCALA) komt een Karl May-
verhaal uit onze jongenstijd aan de orde.

REGISSEUR Georg Marischka 2 heeft een verhaal van Karl May doen herleven op de film, die deze week in SCALA 3 te zien is, nl. „Slavenkaravaan” 4, een verhaal dat zich afspeelt aan beide zijden van de boven-Nijl. Een mengeling van avontuur, romantiek en humor, waarin Kara Ben Nemsi de held uit vele boeken van Karl May de hoofdfiguur is.

Onverschrokken, heldhaftig zit hij de gevreesde slavenhandelaar Abu el Mot op de hielen, wordt in talloze avonturen gewikkeld, maar weet, geholpen door zijn onafscheidelijke metgezel Halef Omar, steeds als overwinnaar – zij het vaak ook op het alleruiterste nippertje – een gruwelijke marteldood te ontspringen.
Eigenlijk zijn de verhalen van Karl May uit de tijd, maar er zijn generaties geweest, die zijn boeken hebben verslonden. Regisseur Marischka heeft de film aangepast aan de tegenwoordige tijd, dat wil zeggen, hij heeft – om de huidige generatie te plezieren – het geheel overdadig overgoten met een „humoristisch” sausje, zodat men meer plezier heeft om de dwaze situaties die Hadschi Halef Omar en Sir David Lindsay, resp. uitgebeeld door Georg Thomalla 5 en Theo Lingen 6, veroorzaken, dan om het feitelijke verhaal, dat in een kwasie Oosterse sfeer speelt.
Viktor Staal 7 speelt de rol van Kara Ben Nemsi, Mara Cruz 8 die van een haremmeisje, dat door Kara Ben Nemsi wordt bevrijd.


[1]In: Utrechtsch Nieuwsblad, 19 december 1959.
[2]Georg Marischka (* 29 juni 1922 , † 9 augustus 1999), de halfbroer van Franz Marischka, was eveneens een Oostenrijks regisseur, die tekende voor de eerste Karl May-film in kleur uit 1958, „Die Sklavenkarawane” en een van de zeventien grote Karl May-films uit de jaren  : „Das Vermächtnis des Inka”. Voor beide films schreef hij ook het draaiboek, net als voor „Der Schut” (1964), „Der Schatz der Azteken” (1965) en „Die Pyramide des Sonnengottes” (1965).
[3]Scala was van 1912 tot 1935 een bioscoop aan de Lange Viestraat in Utrecht; van 1935 tot de sluiting in 1989 stond de bioscoop (vanaf 1973 Scala/Select geheten) aan de Potterstaat 16.
[4]Die Sklavenkarawane ” was de vijfde (niet al te succesvolle) verfilming naar de boeken van Karl May uit 1958, de eerste Karl May-verfilming in kleur. Regisseur en draaiboekauteur was de Oostenrijker Georg Marischka (* 29 juni 1922 , † 9 augustus 1999), die van het origineel van Karl May traditioneel niet veel over had gelaten: zo komen beide hoofdrolspelers, Kara Ben Nemsi en Hadschi Halef Omar, niet eens voor in het gelijknamige boek.
[5]Georg Thomalla (voluit: Georg Valentin Thomalla, * 14 februari 1915 , † 25 augustus 1999) was een Duits acteur en synchroonspreker, die tussen 1939 en 1998 in meer dan honderd film- en tv-producties speelde; bekende films waarin hij acteerde, zijn o.a. „Stukas”, „Wir machen Musik”, „Der Fürst von Pappenheim”, „Viktoria und ihr Husar”, „Viktor und Viktoria”, „Hochwürden drückt ein Auge zu” en tweemaal een verfilming naar Karl May: „Die sklevenkarawane en „Der Löwe von Babylon”, beide in de rol van Hadschi Halef Omar.
[6]Theo Lingen (eigenlijk Franz Theodor Schmitz, * 10 juni 1903 , † 10 november 1978), was een Duits-Oostenrijks acteur, regisseur en schrijver. Hij speelde tussen 1929 en 1978 in meer dan honderdvijftig films, waaronder „Im Weißen Rößl” (1935), „Im Prater blüh’n wieder die Bäume” en „Hurra, die Schule brennt”, maar ook in een tweetal verfilmingen naar Karl May: „Die Sklavenkarawane” en „Der Löwe von Babylon”, in beide films als Sir David Lindsay.
[7]Viktor Staal (artiestennaam van Rudolf Viktor Stiaßny, * 17 februari 1909 , † 4 juni 1982) was een Oostenrijks acteur, die tussen 1935 en 1977 in meer dan vijftig films acteerde; zijn bekendste films zijn o.a. „Die große Liebe”, „Tante Jutta aus Kalkutta”, „Am Anfang war es Sünde” en „Der Schmied von St. Bartholomä”, alvorens hij eenmalig de rol van Kara Ben Nemsi op zich nam in „Die Sklavenkarawane”.
[8]Mara Cruz (eigenlijk María Isabel Palomo González, * 24 maart 1941 is een Spaanse actrice, die voornamelijk in Italiaanse spektakelfilms over de oudheid (zoals „La rivolta dei gladiatori”) en Spaanse westerns (&132;Los 7 de Pancho Villa”) speelde, maar ook in een tweetal verfilmingen naar Karl May: „Die Sklavenkarawane” (in de rol van Senitza) en „Der Löwe von Babylon” (als Säfa).



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website