Wat de bioscopen brengen

City-Theater


anoniem 1

In City Theater 2 herleeft deze week weer de tijd, die we zo goed kennen uit de boeken van Karl May, de tijd, waarin de blanken over de prairies oprukten naar het westen en de indianen hen in hun opmars wilden stuiten. Het waren de bewogen jaren vóór de werkelijke wild-west-preriode, die nog altijd zeer tot de verbeelding spreken. De film „De pelsjager van de slangenrivier” 3, die tot maandag gaat is geen groots werk, geen uitschieter, maar het geeft een goed beeld van die wilde jaren en er zit vaart in. Aan de snel op elkaar volgende actie-momenten is veel zorg besteed. De „Old Shatterhand” in deze film is Yellowstone Kelly, die in alle eenzaamheid jagend op wild, bij de slangenrivier leeft. Zijn eenzaamheid wordt echter verdreven als een indiaans meisje, Wahleeah, dat hij het leven redt, en een jonge avonturier in zijn leven komen. Het meisje blijkt de geliefde te zijn van twee stamhoofden. Langlaam loopt het verhaal, waarin we het leven van de indianen en de blanken goed leren kennen, met veel gevechten naar een climax, die komt op het moment, dat de indianen het gebied prijsgeven en Kelly besluit voor Wahleeah te „zorgen”. […]


[1]In: Twentsch Dagblad Tubantia, 20 februari 1960.
[2]City, voluit: City Theater (tegenwoordig Wilminktheater) was van 1953 tot 1978 een bioscoop aan de Langestraat 45 in Enschede.
[3]Oorspronkelijke, Amerikaanse titel: „Yellowstone Kelly”. Deze Amerikaanse western uit 1959 van regisseur Gordon Douglas (voluit: Gordon Douglas Brickner, * 15 december 1907 , † 29 september 1993) met in de hoofdrollen Clint Walker (voluit: Norman Eugene Walker, * 30 mei 1927 , † 21 mei 2018) als Yellowstone Kelly, Edd Byrnes (pseudoniem van Edward Byrne Breitenberger, * 30 juli 1932 , † 8 januari 2020), John Russell (voluit: John Lawrence Russell, * januari 1921 , † 19 januari 1991) en Andra Martin (pseudoniem van: Sandra Rehn, * 15 juli 1935 , † 3 mei 2022) als Wahleeah heeft uiteraard niets met Karl May, wiens naam hier als het ware wordt misbruikt, te maken!
Het grappige is dat deze film in „de grote stad Amsterdam” pas in september 1960 aan zijn première toe is: zie het bericht van 10 september 1960 in De Volkskrant!



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website