In Ruurlo’s openluchttheater:

Winnetou, het opperhoofd der Apachen, herleeft


anoniem 1


Het comité Openluchtspel Ruurlo beleeft spannende dagen: over enkele weken zal het spel „Winnetou, opperhoofd der Apachen” in het prachtig gelegen openluchttheater in het Rijkenbargse Bos in première gaan. De voorbereidingen zijn in volle gang en ook nu weer leeft heel Ruurlo passief of actief mee. Om de drie jaar organiseerd het comité een openluchtspel. De bedoeling is, dat er iets wordt gedaan voor en door de Ruurlose bevolking. Sinds de reeks opvoeringen in 1949 begon, is het succes toegenomen en men heeft dan ook goede verwachtinten van de komende manifestatie.

Hoofdonderwijzer B. A. J. Gerdes van de r.k. lagere school voert de regie. Hij heeft er zijn vakantie voor opgeofferd, maar daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad, vertelde hij ons gisteravond, staande op de zandige bodem van het grote openluchttheater, waar op dat moment leden van Ruurlo’s befaamde landelijke rijvereniging bezig waren enkele paarden, die „hoofdrollen” zullen spelen, te wennen aan het geknal van alarmpistolen.
Paarden, zo vinden ze in Ruurlo, zijn onmisbaar in ons openluchtspel. Ze brengen de show eraan en bovendien heeft de plattelander een grote liefde voor het paard. Overigens ontveinzen de organisatoren, met aan het hoofd dierenarts H. S. van der Meulen, zich niet, dat voor de stedelingen die Ruurlo’s openluchtspel bezoeken, deze hippische medewerking een grotere sensatie betekent dan voor de Ruurlo’ers zelf. Hoe dan ook, paarden moeten er bij. En daarom is het telkenmale een heksentoer een geschikt stuk te vinden. Ditmaal viel de keus op een toneelbewerking van een aantal Karl May-boeken (in hoofdzaak „De dood van Winnetou”) door pastoor Overmars in Groenlo. Die bewerking dateert al van 1918 toen de pastoor het stuk in Tubbergen met en voor de plaatselijke bevolking heeft opgevoerd.
Er werken tachtig spelers en figuranten mee, onder wie een twintigtal ruiters. Alles geschiedt in Ruurlo pro deo. Een aantal dames heeft de kostuums gemaakt, de elektriciens werken voor niets, de tribunes worden voor vrijwilligers gebouwd en afgebroken, ook meester Gerdes vindt zijn vakantie zo al mooi genoeg besteed. Op 18, 19, 25 en 26 augustus vinden de opvoeringen plaats. Op 19 augustus is er bovendien een matinee. Men is er in Ruurlo helemaal niet bang voor, dat de tribunes met hun 2000 zitplaatsen niet vol zullen komen. Als het weer maar meewerkt……


[1]In Twentsch Dagblad Tubantia, 2 augustus 1962.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website