Karl May is als schrijver met zijn avonturenromans de vertrouwde vriend geworden van jong en oud en door de dynamiek van zijn verhalen blijft hij de aandacht boeien.
In het begin van dit nieuwe stripverhaal 2 dat wij vanaf heden in dit blad plaatsen wordt onze held van de Far West voor greenhorn (groentjes) uitgemaakt, maar al spoedig blijkt het tegendeel. Hij verwerft zich na aankomst in de wereld van de onbegrensde mogelijkheden, die het Amerika van die tijd was, grote roem, die zelfs de ruwste prairiejagers tegen hem doet opzien.
OLD SHATTERHAND ....
.... WINNETOU ....
Door zijn eerlijkheid en menslievendheid komt hij veelvuldig in conflict met de keiharde wetten van dit barre land. Maar ook zijn legendarische moed in de strijd tegen wilde dieren en zijn vriendschap met de Indianen, vooral voor zijn grote vriend Winnetou, de trotse en hooghartige Indiaan die de rechten van zijn ras hardnekkig verdedigt, brengen hem vaak in benarde situaties. Maar ondanks alle moeilijkheden vindt Winnetou in Old Shatterhand, vanwege zijn grote behendigheid met zijn geweer zo door zijn vrienden genoemd, ook nu weer in De Greenhorn, een vurig pleitbezorger zoals hij er geen beter had kunnen treffen.
[1] | In Nieuwe Haarlemsche Courant, 11 mei 1963. |
[2] | De aankondiging heeft betrekking op de strip De Greenhorn van Pol Devandé (pseudoniem van Dick van de Pol, * 15 april 1934), een bekend Nederlands illustrator en striptekenaar, die beroemd werd met de stripserie Archie, de man van staal en met de twaalf Karl May-strips die in de jaren 60 in verschillende regionale kranten verschenen, waaronder dus deze krant. In andere kranten werd hetzelfde stripverhaal gepubliceerd onder de naam Winnetou In 2020 zijn de eerste twee Karl May-strips van zijn hand gebundeld en uitgegeven door Uitgeverij Boumaar; er zullen deo volente nog vijf albums volgen. |