Premières

anoniem 1


[…]

WINNETOU, HET GROTE OPPERHOOFD 2 (CINEAC DAMRAK, Amsterdam 3; APOLLO, Den Haag 4; ROXY, Delft 5; AMBASSADE, Tilburg 6). Winnetou gaat nooit verloren. Wéér is hij op zijn Duits vereeuwigd in kleuren en cinemascope en met hem Old Shatterhand en de andere helden van Karl May. In dit nieuwe deel is er trammelant over een spoorweg die niet door het territorium van de Indianen mag. Snode Apachen, wilde gangsters, mooie vrouwen, martelpalen en krijgsvuren, alles te zien zoals vaders en zonen het zich al generaties lang dromen. Boven 14 jaar.


[1]In: De Volkskrant, 7 augustus 1964.
[2]Originele Duitse titel: „Winnetou, 1. Teil
[3]Cineac – een samentrekking van Cinéma d’Actualité – was van 1934 tot 1996 een bioscoop in de Reguliersbreestraat in Amsterdam (tegenover het bekendere Tuschinsky). In het pand bevindt zich nu Restaurant Club Cineac, waar geen films meer gedraaid worden, maar waar men kan loungen bij de klanken van elektronische muziek; een van de mede-eigenaren is Tijs Verwest alias (DJ) Tiësto.
Van 1938 tot 1983 bevond zich op het Damrak een tweede Amsterdams filiaal van Cineac, terwijl er ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht Cineac-vestigingen bestonden.
[4]Het Apollo-theater aan de Spuistraat 19 in Den Haag opende zijn deuren al in 1907 en was daarmee een van de oudste vaste bioscopen van Nederland, tot 1909 overigens onder de naam Cinematograph. De bioscoop werd in 1985 gesloten.
[5]Roxy, voluit: Roxy-theater, was van 1927 tot 1967 een bioscoop aan de Oude Delft 9 in Delft; van 1922 tot 1927 was er ook al een bioscoop, Luxor, in hetzelfde gebouw, maar tegenwoordig huist de studentenvereniging C.S.R. in het pand.
[9]De Ambassade, voluit: Ambassade Theater, was van 1961 tot 1982 een bioscoop aan de Willem II Straat 29 in Tilburg. Vóór 1961 heette de bioscoop een tijdje Cinema Royal; na een doorstart als Camera 1 en 2 heet de bioscoop sinds 1984 Cinecitta (zonder accent op de a). Tegenwoordig ligt de nadruk op een films die bedoeld zijn voor een wat ouder publiek dan indertijd de Karl May-films.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website