ENSCHEDE. – In Enschede is vanmorgen een postkoets overvallen. Aan de voet van de door de tijd vergrijsde grote kerk op de Markt reed omstreeks elf uur een uit het wilde westen ontsnapte postkoets de historie uit. En voordat verbaasde toeschouwers hun verwondering verwerkt hadden, zagen zij van alle kanten wild krijsende indianen op de koets afstormen.
De overval op de postkoets was maar spel. Geen der omstanders twijfelde daaraan. De overval verliep niet helemaal glad gepolijst zoals dat in wild west films gebruikelijk is, maar postkoets en indianen die zelfs in het verleden van Enschede niet in het stadsbeeld pasten, trokken toch de beoogde aandacht. Het was maar spel, verzorgd door een groep mannen uit Ruurlo, die in hun dorp om de drie jaar een openluchtspel brengen naar een boek van Karl May. Dit jaar is Het geheim van Old Shatterhand aan de beurt. We willen tot ver in de omtrek de aandacht vestigen op ons spel dat we niet in een theater spelen, maar in een open plek in het bos. Met paarden moet je de ruimte hebben, vertelde een van de indianen, nadat vanmorgen op de Markt de buit was binnengehaald.
Het is jammer, dat we met onze Karl May stukken nog geen daverende belangstelling genieten. We zijn jaloers op het Drentse dorp Diever, waar ze in een openluchttheater duizenden mensen ontvangen om naar stukken van Shakespeare te kijken. Ik geloof, dat er jaarlijks in ons land toch nog meer boeken van Karl May dan van Shakespeare verkocht worden, voegde een tweede indiaan er aan toe. Het zou drukker kunnen zijn. Misschien zijn onze opvoeringen nog te weinig bekend. Die overval die we net gepleegd hebben, brengt ons openluchtspel mogelijk wat meer onder de aandacht van het publiek.
Direct na de overval hobbelde de postkoets al weer verder; een postpakket armer. De twee mannen op de bok waren er kennelijk niet rouwig om. Ze keken elkaar lachend aan. De inhoud van het postpakket, 80 pockets Het geheim van Old Shatterhand, werd na het geslaagde stuntje uitgedeeld aan de toeschouwers. In die boekjes zat nog een verrassing: een gratis toegangsbewijs voor een voorstelling in Ruurlo.
[1] | In: Twentsch Dagblad Tubantia, 27 juli 1968. |