ROTTERDAM – Sinds zes jaar bestaat er een speciaal contactblad voor indianen- en Karl May-liefhebbers, De KIVA. De naam doet denken aan een tijdschrift voor avontuurlijke jongens, maar dat is het beslist niet. Onder de ruim 200 abonnees bevinden zich artsen en professoren.
Oprichter en hoofdredacteur is de heer J. Heyink 2 uit Bennebroek. Sinds zijn h.b.s.-tijd is hij gek op alles wat met de Noordamerikaanse Indianen te maken heeft. Hij had graag Indianoligie gestudeerd, maar dit plan is om gezondheidsredenen en door de crisis (toen het onmogelijk was Amerika binnen te komen) niet doorgegaan.
Liefde
Het voornaamste doel van de KIVA-abonnees is de liefde voor vreemde volkeren te verbreiden, aldus mevrouw Heyink. Daarom is Karel May zo belangrijk. May is eigenlijk de voorloper van de Unesco. Hij heeft door zijn schrijven de belangstelling voor andere volkeren opgewekt.
Eenmaal per jaar is t POW-WOW-dag voor de KIVA-abonnees. Uit alle delen van het land komen ze bij elkaar om een uitgebreid programma bij te wonen. Dit programma gaat natuurlijk wel uitsluitend over Indianen of over Karel May.
Ritueel
Morgen is de POW-WOW 1970 (de naam is ontleend aan de rituele bijeenkomsten van Indianen) in het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam.
Op het programma staan o.a. lezingen over de communcatiemoeilijkheden met Indianen, hun beeldschrift en gebarentaal en een kleurenfilm over een echt puberteitsfeest bij de Apachen.
Er is ook tijd voor Karl May vrijgemaakt. Drs. L. v. Bommel zal door middel van dias iets van de schatten uit het Karl May-museum in Radebeul 3 laten zien. Tot slot van het feest is er en Indianen-quiz, waar de aanwezigen kunnen tonen genoeg van Indianen af te weten om zich liefhebber te noemen.
Jacobus Heyink (* 1906 , juli 1997) was een boekhandelaar te Rotterdam en oprichter van De Kiva, een tijdschrift voor iedereen die geïnteresseerd was in indiaanse culturen.