Hans Boessenkool (60) uit Steenbergen is secretaris van de landelijke Karl May-vereniging. Vandaag wordt de 100ste sterfdag van de schepper van legendarische personages als Winnetou, Old Shatterhand en Kara Ben Nemsi herdacht. In de bibliotheek in Steenbergen is momenteel een kleine expositie over zijn werk te zien.
Een landelijke Karl May-vereniging, wat moeten we ons mij daarbij voorstellen?
We bestaan al vijf jaar. Voor die tijd was er al wel een groepje Karl May-liefhebbers dat elkaar af en toe trof. We waren benieuwd hoeveel mensen die liefde met ons deelden. Inmiddels gaan we richting de honderd leden. Waar komt de liefde voor Karl May vandaan?
Wij zijn de mensen van de babyboom-generatie. Iedereen uit die tijd kent Karl May. Hij is absoluut ons jeugdidool. Tegenwoordig zie je dat vooral in de popcultuur. Hij schiep voor ons het beeld van Winnetou, de nobele indiaan. Hij was een linkse man, heel pacifistisch. Toch leefde Karl May ver voor jullie tijd.
Klopt. May werd op 25 februari 1842 blind geboren 2 in het Erstgebergte in Duitsland en overleed op 30 maart 1912. Zijn oma vertelde hem allemaal sprookjes toen hij klein was. Na een aantal jaren genas hij van zijn blindheid. Als tiener raakte hij op het verkeerde pad en werd naar het tuchthuis gestuurd. Onder invloed van een pastoor 3 begon hij met het schrijven van verhalen. Eind 19de eeuw verscheen zijn eerste verhaal in Nederland. Dat waren colportageromans, voor 3 cent had je een verhaal van twintig paginas. De volgende keer kocht je het vervolg van het verhaal. Het was het begin van de leesclubs en de manier om arbeiders te laten lezen. Wat staat er op het programma in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag?
Onze vereniging, de Koninklijke en de Duitse Bibliotheek en het Genootschap Nederland-Duitsland houden daar een symposium waar een nieuwe bibliografie wordt gepresenteerd. Verder zijn er plannen voor cultuur-historisch onderzoek. Met 200 miljoen verkochte boeken in een eeuw tijd staat May in de wereldtop van bestsellers.
Oud-minister Ronald Plasterk4is een van de sprekers.
Ja, wij hoorden bij toeval dat Plasterk ook een groot Karl May-fan is en van het een komt het ander. Als je naar de leden kijkt, daar zit van alles tussen. Ook veel verzamelaars. De een verzamelt alleen Duitse uitgaven, ik heb iets meer dan duizend Nederlandse boeken van Karl May. Veel zelfde titels, maar net een andere uitgave. Heeft de vereniging verder nog plannen?
We willen een studiereis maken naar de plaatsen van Karl May. Daarbij staat villa Shatterhand op het programma, maar ook een bezoek aan de gevangenis waar hij heeft gezeten. Als er genoeg belangstelling is, gaat het door.
Bedoeld wordt Johannes Kochta (eigenlijk Johann Peter Kochte, * 28 maart 1824 , 27 februari 1886), geen pastoor, maar van 1847 tot 1866 leraar in Räckelwitz in de Oberlausitz en van 1866 tot 1884 katholiek gevangenisaalmoezenier in tuchthuis Waldheim.
Ronald Plasterk (voluit: Ronald Hans Anton Plasterk, * 12 april 1957) is een voormalig Nederlands politicus, wetenschapper en ondernemer. Van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 deed hij verwoede pogingen om als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV het Nederlandse onderwijs op PvdA-wijze nog verder de vernieling in te helpen; in kabinet Rutte II keerde hij tussen 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 terug als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.
Terug naar de Karl May-startpagina.
Terug naar de Apriana-startpagina.