In voetsporen Winnetou

‘Ik vind het privéleven van Karl May eigenlijk veel boeiender’


Jan Colijn 1


Maarten van Diggelen: „Af en toe lees ik de boeken nog, maar de avonturen ken ik nu wel.
Ik vind het privéleven van May veel boeiender.”

FOTO HIELCO KUIPERS FOTOPRODUKTIES.


AMERSFOORT • Nee, aan indiaantje spelen doen ze niet. Maar verder doen ze er wel alles aan om hun grote jeugdheld Winnetou voort te doen leven. De Karl May-vereniging viert volgende maand haar tiende verjaardag: „We willen het woord van Karl May verspreiden om te voorkomen dat Winnetou en uiteraard Old Shatterhand in de vergetelheid raken.”

Hele generaties groeiden ermee op: de avonturen van Old Shatterhand en zijn boezemvriend Winnetou. Het onafscheidelijke duo dat het recht in het zo onstuimige Wilde Westen liet zegevieren.

‘Hij was een auteur met een oneindige Fantasie’

Geestelijk vader was Karl May, een Duitse auteur met een oneindige fantasie. „Hij schreef de boeken alsof het autobiografieën waren”, zegt Frits Roest 2 (72), voorzitter van de Karl May-vereniging. „Maar later bleek dat hij zelfs nooit in Amerika is geweest. May was bovendien iemand met een wat crimineel verleden. Zat wegens diefstalletjes al eens achter de tralies. Pas op hele late leeftijd bezocht hij het Wilde Westen 3 en ook het Midden-Oosten..
Niettemin zijn ook zijn Nederlandse fans tot op de dag van vandaag idolaat van Karl May. „Hij haalde zijn informatie uit de bibliotheek, maar kon dat zó mooi opschrijven. Een geniaal verteller”, zegt een enthousiaste Roest, medeoprichter van de vereniging die zaterdag 12 november in Amersfoort bijeen komt.
Maarten van Diggelen 4 (88) van de Karl May-vereniging maakte een zevental reizen naar de VS, in de voetsporen van Winnetou: „Om daar soortgelijke scenes te vinden. Maar dat lukte natuurlijk niet, want alles was verzonnen. Af en toe lees ik de boeken nog, maar die avonturen ken ik nu wel. Eerlijk gezegd vind ik het privéleven van May veel boeiender.”


[1]In: De Telegraaf, 27 oktober 2016.
[2]Frits Roest (voluit: Frederik Christiaan Roest, * 2 juni 1944) is een Nederlands bioloog, verbonden aan de Universiteit Wageningen, en Karl May-verzamelaar en -kenner; hij is de voorzitter van de Karl-May-Vereniging voor Nederland en België, die sinds 4 november 2006 bestaat.
[3]Veel verder westelijk dan de Niagara-watervallen en Toronto is Karl May ook tijdens zijn enige bezoek aan Amerika in 1908 niet geweest.
[4]Maarten van Diggelen (* 26 mei 1928 , † 23 mei 2020) was een Nederlandse Karl May-verzamelaar en -kenner. Van zijn hand zijn o.a. de maquettes van het geboortehuis van Karl May en Villa „Shatterhand”, die in het Karl-May-Haus in Hohenstein-Ernstthal te zien zijn.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website