Ook Nederlandse uitgever stopt per direct met verkoop van Winnetou-boeken

mtm (bron: Algemeen Dagblad) 1



Winnetou en zijn ‘bloedbroeder’ Old Shatterhand.

Ook in Nederland worden de boeken over de fictieve Indiaanse held Winnetou uit de rekken gehaald, zo meldt Algemeen Dagblad. De Nederlandse uitgeverij Meulenhoff Boekerij volgt daarmee het voorbeeld van de Duitse branchegenoot Ravensburger Verlag 2. Die besloot om enkele Winnetou-boeken uit het aanbod te halen “wegens de racistische stereotypen” in de verhalen.

Winnetou werd bedacht door Karl May, een van de meest succesvolle Duitse schrijvers ooit. De fictieve held, een opperhoofd van indianenstam Apachen, maakte zijn debuut in 1875 en later volgden er vele avonturenromans, kinderboeken en verfilmingen.

Onlangs kwam er in Duitsland nog een speelfilm uit over Winnetou en naar aanleiding daarvan verschenen er ook twee nieuwe kinderboeken, een puzzel en een stickerboek 3. Ravensburger Verlag besloot echter om die nieuwigheden uit het aanbod te halen nadat er online veel kritiek was gekomen op de “racistische stereotypen en culturele toe-eigening” in de verhalen. De Duitse uitgeverij twijfelde zelfs openlijk aan de toekomst van Winnetou. Mogelijk zullen er helemaal geen nieuwe zaken meer worden uitgebracht 4.

Meulenhoff Boekerij, een van de grootste uitgeverijen van Nederland, volgt het Duitse voorbeeld en stopt per direct met de verkoop van Winnetou-boeken. “We volgen de Duitse lijn en zetten de verkoop per heden stop”, luidt het in een reactie aan Algemeen Dagblad. Meer toelichting werd er niet gegeven.


[1]In: Het Nieuwsblad, 24 augustus 2022.
Hetzelfde artikel zou, zij het in wat andere bewoordingen en iets uitgebreider, op 25 augustus 2022 in De Standaard verschijnen.
[2]Dat klopt niet helemaal. Ravensburger heeft het vuurtje aangewakkerd door toe te geven aan het gezeur van een handjevol „woke” wezens: deze uitgeverij besloot twee boekjes over de film „Der junge Häuptling Winnetou” van de markt te halen. Meulenhoff Boekerij, die voor veel geld de print on demand-herdrukken en de e-books van de bekende Karl May Pockets uit de jaren ’60 verzorgde, verklaarde, niet gehinderd door enige kennis van zaken, „de Winnetou-boeken” uit het assortiment te schrappen. Bij bol.com en amazon.nl kunnen de mensen die de behoefte hebben om zestien euro per deel uit te geven ze (voorlopig) nog steeds bestellen (stand: 27 augustus 2022). Niet helemaal duidelijk wordt wát deze uitgever verstaat onder „de Winnetou-boeken”. Zijn dat de vijf pockets met de naam Winnetou in de titel („Winnetou, het grote opperhoofd”, „Winnetou en de goudzoekers”, „Winnetou bij de bedoeïenen”, „De dood van Winnetou” en „De boodschap van Winnetou”), zijn het de drie delen die in Duitsland zijn verschenen onder de titel „Winnetou I” , „Winnetou II” en „Winnetou III” (bij ons: „Winnetou, het grote opperhoofd”, „Old Shatterhand”, de eerste helft van „De Zwarte Mustang” en de tweede helft van „De dood van Winnetou”), zijn het de Prisma-delen 1 t/m 13, zijn het alle vijftig als Karl May Pockets verschenen delen of zijn het meteen maar alle boeken van Karl May?
[3]De bedoelde film heet „Der junge Häuptling Winnetou” en ging op 11 augustus 2022 in première. En dus is het niet meer dan logisch dat Het Nieuwsblad bij dit artikel een foto plaatst uit de RTL-verfilming van „Winnetou I” uit 2016 🤪
[4]Het is natuurlijk niet aan Ravensburger Verlag om dat te beslissen. De boeken die Karl May zelf heeft geschreven, worden al meer dan honderd jaar uitgegeven door de Karl-May-Verlag te Bamberg en Radebeul en die uitgeverij is gelukkig niet van plan om ermee te stoppen!



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website