Winnetou: onbegrijpelijke actie

Ton Andringa 1

Winnetou van Karl May legde de kiem van mijn leeshonger. Als prepuber verslond ik vervolgens de hele Old Shatterhand-reeks. Uitgeverij Meulenhoff gaat deze werken niet meer uitgeven, vanwege het clichébeeld van de indiaan, dat kwetsend zou zijn. Onbegrijpelijke actie van de uitgever. May schetste mij het beeld van de indiaan als beschaafd, fier en nobel. Hij zette dit af tegen (sommige) bleekgezichten als zijnde gespuis, gedreven door gouddorst en landroof.

Karl May attendeerde mij als jeugdige lezer op waarden in de ‘andere’ cultuur. Ongetwijfeld heeft dit zo’n tien jaar later mij mede gemotiveerd culturele antropologie te gaan studeren. Mijn hoogleraar, A.J.H. Prins, heeft in zijn colleges May wel eens aanbevolen, zij het meer speciaal diens Arabische verhalen.

Filosoof Ger Groot zette juist Meulenhoff te kijk als behept met vooroordeel (Winnetou is de ideale mens, 27/8). Helemaal mee eens. Het wachten is nu op het uit de handel nemen van streekromans, vanwege de clichématige beschrijving van het agrarische volksdeel. Sciencefiction en ridderromans kunnen volgen.


[1]Ingezonden brief van Ton Andringa uit Gasselte in: NRC Handelsblad, 2 september 2022.



Terug naar de Nederlandstalige bibliografie.

Terug naar de Karl May-startpagina.

Terug naar de Apriana-startpagina.



Google
www op deze website